Gitaarbouw

Op de lagere school wist ik dat ik later ‘iets’ met hout wilde doen. Ik was altijd al in de schuur aan het zagen en timmeren en had al snel een enorme liefde voor dit bijzondere materiaal opgebouwd. Toen ik in een ambachtelijke lijstenmakerij als ‘encadreur’ (kleurder) werd aangenomen leerde ik nog veel meer ambachtelijke werkzaamheden zoals vergulden, politoeren en bijenwas maken.

De eerste gitaar!

Tijdens m’n werkzaamheden in de lijstenmakerij begon ik aan de bouw van m’n eerste gitaar, links op de foto. Een elektrische gitaar van mahonie. In het atelier van de lijstenmakerij kon ik deze zagen op de lintzaag en m’n kennis van het maken van kleurbeits en politoer kon ik op deze gitaar loslaten.

Akoestisch…

Enige tijd later wilde ik eens een akoestische gitaar proberen te maken. Een heel ander verhaal en zeker zonder Youtube en goed gereedschap eigenlijk een wonder dat er daadwerkelijk zo’n 2 a 3 maanden later een gitaar was ontstaan! Uiteraard mankeerde er van alles aan, maar… hij klonk fantastisch! Bovendien heb ik er veel van geleerd.

 

Grand Symphony Baritone 2015
Febo Waanders, een gitaarbouwer uit Daarlerveen had mij al jaren geleden eens aangeboden om samen een bijzondere gitaar te bouwen. Dat hebben we in 2015 gedaan en zie hier het resultaat!

Terz
Inmiddels ben ik nu zelf gitaren gaan bouwen en heb ik onlangs deze Terz gitaar gemaakt!